Saturday, April 30, 2011

Selamat Hari Pekerja

Sambutan Hari Pekerja di Malaysia


Hari Pekerja mula diiktiraf oleh Kerajaan pada tahun 1973 apabila diisytiharkan sebagai hari kelepasan am (cuti umum) pada tarikh 1 Mei setiap tahun. Kerajaan telah mula menganjurkan Perhimpunan Hari Pekerja mulai tahun 1991

Tetamu kehormat di perhimpunan ini ialah YAB Perdana Menteri Malaysia.YAB Perdana Menteri akan menyampaikan Amanat Khas dan Anugerah Hari Pekerja di hadapan pekerja yang terdiri daripada pekerja sektor awam dan swasta. Upacara perhimpunan ini disiarkan secara langsung di televisyen dan radio serta diberi liputan yang meluas oleh media cetak.

Pada tahun ini, Majlis Perhimpunan Hari Pekerja diadakan pada 7 Mei 2011 bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil.

Sejarah Hari Pekerja

Idea sambutan Hari Pekerja ini sebenarnya mula tercetus di Australia pada tahun 1856. Ia adalah merupakan salah satu cara para proletariat pada masa itu untuk mencapai hari bekerja lapan jam sehari. Pada asalnya, mereka menetapkan perayaan itu pada 21 April 1856 dengan mengadakan demonstrasi bagi mencapai tujuan mereka.

Perayaan pertama itu telah memberi kesan yang positif di kalangan proletariat Australia yang membawa kesedaran kepada mereka sehingga tercetusnya pemberontakan baru menyebabkan keputusan diambil untuk meraikan perayaan itu setiap tahun.

Idea perayaan Hari Pekerja ini diterima di seluruh Australia dengan cepat, malah mula tersebar ke negara-negara lain di seluruh dunia. Kejayaan para pekerja Australia mencapai matlamat bekerja lapan jam sehari mendorong para pekerja di negara lain tampil dengan berani untuk menuntut hak yang sama. Golongan pertama yang mencontohi langkah pekerja Australia ini adalah pekerja Amerika. Bermula pada tahun 1886, mereka mengambil keputusan bahawa setiap 1hb Mei patut menjadi hari pemberhentian bekerja antarabangsa. Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.

Pengisytiharan 1 Mei sebagai Hari Pekerja di Malaysia hanya bermula pada tahun 1972. Pengisytiharan ini juga adalah hasil usaha gigih para proletariat negara pada masa lalu yang didorong oleh semangat perjuangan untuk mendapatkan waktu bekerja yang adil di samping menentang penindasan dan penekanan oleh pihak majikan.

Kini, ramai yang telah lupa mengenai sejarah Hari Pekerja ini. Malah cuti yang diisytiharkan pada hari berkenaan hanyalah dianggap sebagai satu daripada cuti umum yang biasa. Walau apapun, ia seharusnya tidak dipandang remeh kerana sejarah inilah yang telah mengiktiraf hak-hak para pekerja agar tidak lagi ditindas oleh pihak majikan. Pelbagai undang-undang atau dasar telah dibuat bagi memastikan hak pekerja lebih terjamin dari semasa ke semasa.

Selamat bercuti kepada semua pekerja.....

Tuesday, April 26, 2011

Install Garmin Kat Handphone

Kat sini aku nak share cara untuk install GPS (Garmin) dalam handset.

Perhatian!

Sebelum korang proceed, korang kena tau sama ada handset korang ada built in GPS receiver ataupun tak, so sila la check. Tanya la tokey kedai tempat korang beli handset tu ada GPS ke tak, tapi nak lagi detail korang check kat website ni: www.gsmarena.com. Kat atas belah kanan ada kotak untuk search, just type je model handset korang. Nanti kuar result click handset tu pastu scroll ke bawah, tengok kat area ‘Features’. Ada dua perkara korang kena amik perhatian, yang 1st, tengok kat row GPS, kalau ada built in dia tulis la Yes. Kalau No tu mintak maaf, tak guna install software ni. 2nd, tengok gak Operating System (OS), yang ni pun penting nak tau mana satu installer yang korang kena download. Contoh OS handsetSymbian, yang ni kebanyakan handset jenis Nokia. Lagi satu, Windows Mobile macamHTC, Dopod & lain-lain PDA. So, make sure korang check dulu benda ni, pastu baru proceed. Aku malas dah nak jawab soalan macam ni: N73 boleh install tak software ni? . Korang check la sendiri. Ni aku bagi screenshot empat jenis handset, dari belah kiri 5800 XM ( ada GPS, Symbian OS), yang kedua N73 (Symbian gak tapi takde GPS), yang ketiga SE G705 (ada GPS tapi tak tau dia punya OS) & yang keempat HTC Touch (Windows Mobile ada GPS). Click gambar kat bawah ni, amik perhatian pada info dalam kotak merah tu.


Kalau dah tau handset korang support software ni boleh la proceed untuk install. Sebelum tu, make sure korang dah set date & time handset korang, kalau tak setting lagi ada error masa install. Nak install sila ikut step ni:

1.
Pilih salah satu dari file installer berikut, depend pada OS handset korang. Contoh: Nokia 5800XM (Symbian OS) so download installer untuk Symbian (file no 1):
1. Garmin Mobile XT for Symbian S60 3rd Edition, Ver. 5.00.50
2. Garmin Mobile XT for Palm
3. Garmin Mobile XT for Palm (for older devices)
4. Garmin Mobile XT for Symbian S60 2nd Edition
5. Garmin Mobile XT for Symbian UIQ3.0
6. Garmin Mobile XT for Windows Mobile
7. Garmin Mobile XT for Windows Mobile (for older devices)

2.
Download jugak file-file berikut:
1. Garmin Mobile XT Support Files software version 4.xx.xx
2. Garmin Mobile XT Free Basemap software version 4.xx.xx
3. Emei Convertor and Keygen -> Format rar, kena extract dulu lepas download
4. MFM-Garmin +MFM-SRTMWM -> Map Semenanjung Malaysia dengan Singapura*Credit to bro rieonline -> Updated 30 August 2010
5. Map Sabah, Sarawak & Brunei *Credit to bro Mazhan
6. POI v2.07 GMXT -> Yang ni optional, nak guna boleh tak nak guna pun boleh *Credit to bro WaKenaBeb
7. Vehicle -> Yang ni pun optional

3.
Dah siap download connect handset korang ke PC pastu pilih ‘Mass Storage’. Nanti PC detect memory card kita jadi macam flash drive. Kalau nak guna card reader pun boleh jugak, janji PC korang detect memory card tu. Pastu identify la drive letter untuk memory card tu.

4.
Next step korang double click file installer tu. Nanti dia self-extract pastu dia tanya nak install kat mana. Korang pilih la drive letter untuk memory card korang tu.

5.
Ulang step 4, tapi kali ni untuk Support file dengan Free Basemap.

6.
Lepas tu korang double click Emei Convertor, nanti dia mintak no Emei. Korang dail *#06# kat handphone, nanti kuar no siri (emei) 15 digit. Masukkan no ni kat Emei Convertor tu pastu click convert. Pastu copy no yang dia bagi kat Your Garmin Unit ID tu.

7.
Launch Garmin Keygen pastu paste no yang korang copy dari step 6 tadi kat kotak Enter Your Unit ID Here pastu click Generate. Yang software product tu takyah tukar sebab by default dia dah memang pilih Garmin Mobile XT. Korang akan dapat Your Software Unlock Code, copy code yang dia bagi ni.

8.
Amik perhatian sikit kat step ni, ramai yang kantui:
1. Launch notepad. Mana nak dapat notepad? Dah ada kat dalam PC korang. Click start -> run -> type notepad kat dalam tu pastu click OK.
2. Paste code dari step 7 kat dalam notepad tadi.
3. Click File-> Save As kat atas notepad tu.
4. Kat filename tu korang letak nama ni: sw.unl pastu kat save as type tukar kepada All Files. Step ni jangan silap, nanti korang punya Garmin jadi trial je tak full. Kat atas tu cari folder Garmin dalam memory card korang, pastu click save. Sila rujuk screenshot.
Resigzed Image



9.
Step ni untuk copy Detail Map, Point Of Interest (POI) dengan Vehicle. Aku assume ketiga-tiga fail ni korang dah download kat step 2 tadi. So just copy paste je tiga fail ni masuk dalam folder Garmin kat memory card korang. Tapi make sure file map format .img bukan .rar/.zip/.001 or so on. Kalau format lain dari .img kena extract/join dulu, dah dapat yang .img baru paste dalam folder Garmin. Sebab kita kat Malaysia so aku letak map untuk Sem. Malaysia dengan Singapura kat link atas tu. Lagi satu link untuk download map Sabah, Sarawak & Brunei. Tapi korang tak boleh guna dua-dua map ni serentak, kena guna salah satu je. So kalau kat Semenanjung guna yang Semenanjung la, kalau korang duk Sabah Sarawak guna yang lagi satu tu. Kalau luar negara korang kena cari sendiri la ye. Yang POI dengan Vehicle tu dalam bentuk folder, so paste je dalam Folder Garmin. Pastikan ejaan Vehicle bukan Vehicles, kalau ada huruf s tak dapat guna.

(POI dengan Vehicle ni optional, tak payah download pun takpe). Yang POI tu gunanya untuk bagitau kita area yang selalu ada speed trap, pasar malam, lintasan keretapi & dua tiga benda lagi, aku pun lupa. Yang Vehicle pulak just nak tukar icon anak panah tu jadi icon kereta, kapalterbang, bot, motosikal & lain-lain, saja nak bagi fancy sikit.

Okay, aku rasa dah complete dah step untuk install Garmin GPS dalam handset korang tu. So, korang boleh eject memory card korang tu pastu try execute Garmin ni dalam handset korang. Biasa dia ada kat dalam Application. First time tu dia akan tanya sikit setting bahasa, voice, pastu lagi satu yang penting nanti dia akan tanya ukuran jarak korang tukar la Statue ke Metric, kecuali la korang suka ukuran miles/feet. Kalau aku prefer KM/meter. Kat atas belah kiri ada bar signal, first time guna dia memang lambat nak detect satelit. Korang kena pegi luar rumah tempat lapang, baru dapat detect. Kalau dah detect bar signal tu naik kaler hijau, so dah berjaya la kiranya ni.

Kadang-kadang ada problem nak execute lepas install ikut cara kat atas. Kalau tak boleh execute korang try step kat bawah ni lepas siap step kat atas.
1. Bukak Application -> File Manager
2. Pilih Memory Card (Biasanya drive E).
3. Ko scroll ke bawah cari file Garmin MobileXT.sis. Click file tu pastu install guna handset. Maybe boleh guna Garmin lepas install cara ni...


Lagi satu aku nak bagitau korang, benda ni bukan 100% free. Masa nak detect satelit tu dia akan connect guna 3G/EDGE/GPRS so akan kena charge sikit. Biasa aku check data transferred dalam 4-5 kB, sikit je bukan banyak pun. Tapi kalau nak disablekan benda ni pun boleh gak, tapi dia akan jadi lambat gila nak detect satelit. Aku dah try semua ni. Dah panjang berjela post ni, nanti korang malas baca tanya gak macam-macam. So cukup setakat ni dulu. Try la sampai berjaya nak install software ni, bukan susah mana pun…

Pasal cara nak guna, korang explore la sendiri. Aku pun takde sapa yang ajar camna nak guna, belajar sendiri je. Godek-godek je handset korang, agak-agak la jangan hempas ke dinding pulak. Faham English sikit sure boleh punya...

Sunday, April 17, 2011

Sayang Sarawak Ep 27

video
Credit to TV3 Malaysia

Sayang Sarawak Ep 26

video
Credit to TV3 Malaysia

Sayang Sarawak Ep 25

video
Credit to TV3 Malaysia

Keputusan PRN Sarawak



Kawasan

Calon ( Parti )

Majoriti

N1 OPAR

  • 1. Stephen anak Sagir (SNAP) ... 674
  • 2. Joseph Jindy anak Peter Rosen (Bebas) ... 475
  • 3. Boniface Willy ak Tumek (PKR) ... 1354
  • 4. Ranum anak Mina (BN-SUPP) ... (3,360)

2,006

N2 TASIK BIRU

  • 1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP) ... (5,829)
  • 2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP) ... 825
  • 3. John Tenewi Nuek (PKR) ... 3,757

2,072

N3 TANJONG DATU

  • 1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB) ... (4,218)
  • 2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas) ... 215
  • 3. Nani Sahari (PAS) ... 1002

3,216

N4 PANTAI DAMAI

  • 1. Suhaimi Selamat (Bebas) ... 111
  • 2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB) ... (7,425)
  • 3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR) ... 2,354

5,071

N5 DEMAK LAUT

  • 1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB) ... (5,522)
  • 2. Ali Hossen bin Abang (PKR) ... 1,770

3,752

N6 TUPONG

  • 1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB) ... (8,304)
  • 2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR) ... 3,753

4,551

N7 SAMARIANG

  • 1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB) ... (8,008)
  • 2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR) ... 2,577

5,431

N8 SATOK

  • 1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB) ... (4,691)
  • 2. Ahmad Nazib Johari (PKR) ... 1,891

2,800

N9 PADUNGAN

  • 1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas) ... 439
  • 2. Wong King Wei (DAP) ... (11,957)
  • 3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP) ... 4,073

7,884

N10 PENDING

  • 1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP) ... 6,780
  • 2. Violet Yong (DAP) ... (14,375)

7,595

N11 BATU LINTANG

  • 1. Sih Hua Tong (BN-SUPP) ... 4,854
  • 2. See Chee How (PKR) ... (13,235)
  • 3. Soo Lina (Bebas) ... 290

8,331

N12 KOTA SENTOSA

  • 1. Chong Chieng Jen (DAP) ... (12,594)
  • 2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP) ... 7,770

4,824

N13 BATU KAWAH

  • 1. Christina Chew Wang See (DAP) ... (7,439)
  • 2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP) ... 6,896

543

N14 ASAJAYA

  • 1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB) ... (7,597)
  • 2. Arip Ameran (PKR) ... 3,108

4,489

N15 MUARA TUANG

  • 1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud (BN-PBB) ... (11,039)
  • 2. Noraini Hamzah (PAS) ... 3,196

7,843

N16 BENGOH

  • 1. Willie ak Mongin (PKR) ... 4,447
  • 2. Wejok ak Tomik (Bebas) ... 1,007
  • 3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP) ... 928
  • 4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP) ...(8,093)

3,646

N17 TARAT

  • 1. Ateng ak Jeros (SNAP) .. 567
  • 2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB) ... (6,287)
  • 3. Peter Ato ak Mayau (PKR) ... 4,292

1,995

N18 TEBEDU

  • 1. Kipli bin Ale (Bebas) .. 260
  • 2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB) ... (6,196)
  • 3. Christopher ak Kiyui (PKR) ... 2,130
  • 4. Anthony ak Nais (SNAP) ... 468

4,066

N19 KEDUP

  • 1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR) ... 4,211
  • 2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB) ... (6,476)
  • 3. Amin ak Banti (Bebas) ... 397
  • 4. Belayong ak Jayang (SNAP) ... 666

2,265

N20 SADONG JAYA

  • 1. Aidel Lariwoo (BN-PBB) ... (4,008)
  • 2. Mahayudin Wahab (Bebas) ... 402
  • 3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS) ... 1,074

2,934

N21 SIMUNJAN

  • 1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB) ... (5,465)
  • 2. Mashor Hussen (PKR) ... 1,417
  • 3. Zaini bin Le'' (Bebas) ... 179
  • 4. Mac Palima ak Nyambil (PCM) ... 237

4,048

N22 SEBUYAU

  • 1. Ali bin Semsu (Bebas) ... 67
  • 2. Adam Ahid (PAS) ... 1,769
  • 3. Julaihi Narawi (BN-PBB) ... (4,045)

2,276

N23 LINGGA

  • 1. Abang Othman Abang Gom (SNAP) ... 359
  • 2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR) ... 1,146
  • 3. Simoi Peri (BN-PBB) ... (3,652)

2,506

N24 BETING MARO

  • 1. Razaili Gapor (BN-PBB) ... (3,069)
  • 2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS) ... 2,678

391

N25 BALAI RINGIN

  • 1. Ibi ak Uding (PKR) ... 1,260
  • 2. Snowdan Lawan (BN-PRS) ... (4,145)
  • 3. Dan ak Giang (SNAP) ... 765
  • 4. Lipeh ak Mawi (PCM) ... 126
  • 5. Cobbold ak Lusoi (Bebas) ... 85
  • 6. Sujal ak Gansi (Bebas) ... 32

2,885

N26 BUKIT BEGUNAN

  • 1. Mong ak Dagang (BN-PRS) ... (3,671)
  • 2. Lias ak Julai (Bebas) ... 188
  • 3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR) ... 898
  • 4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP) ... 638

2,773

N27 SIMANGGANG

  • 1. Leon Jimat Donald (DAP) ... 2,311
  • 2. Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP) ... (4,758)

2,447

N28 ENGKILILI

  • 1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP) ... (4,928)
  • 2. Jimmy Simon Maja (Bebas) ... 414
  • 3. Semijie ak Janting (SNAP) ... 393
  • 4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR) ... 1,121

3,807

N29 BATANG AIR

  • 1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR) ... 1,719
  • 2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS) ... (4,460)

2,741

N30 SARIBAS

  • 1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB) ... (3,865)
  • 2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR) ... 2,137

1,728

N31 LAYAR

  • 1. Joe ak Unggang (SNAP) ... 183
  • 2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR) ... 1,787
  • 3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas) ... 16
  • 4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB) ... (3,703)

1,916

N32 BUKIT SABAN

  • 1. Dayrell Walter Entrie (SNAP) ... 641
  • 2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR) ... 1,125
  • 3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB) ... (3,899)

2,774

N33 KALAKA

  • 1. Ismail bin Hussain (Bebas) ... 1,665
  • 2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB) ... (6,835)
  • 3. Mohd Yahya Abdullah (PKR) ... 1,511

5,170

N34 KRIAN

  • 1. Liman ak Sujang (SNAP) ... 216
  • 2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP) ... (3,088)
  • 3. Banyi ak Beriak (Bebas) ... 125
  • 4. Ali ak Biju (PKR) ... (5,178)

2,090

N35 BELAWAI

  • 1. Abdul Wahab Abdullah (PKR) ... 618
  • 2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas) ... 133
  • 3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB) ... (5,146)

4,546

N36 SEMOP

  • 1. Abdullah Saidol (BN-PBB) ... (4,814)
  • 2. Ong Chung Siew (PKR) ... 564
  • 3. Ajiji Fauzan (Bebas) ... 419

4,256

N37 DARO

  • 1. Murni Suhaili (BN-PBB) ... (3,867)
  • 2. Jamaludin Ibrahim (PKR) ... 475
  • 3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas) ... 670
  • 4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas) ... 129

3,197

N38 JEMORENG

  • 1. Asbor Abdullah (Bebas) ... 77
  • 2. Abdul Hafiz Noh (Bebas) ... 1,579
  • 3. Gani @ Abu Seman Jahwie (BN-PBB) ... (4,505)

2,926

N39 REPOK

  • 1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP) ... 5,221
  • 2. Dr Wong Hua Seh (DAP) ... (7,900)

2,679

N40 MERADONG

  • 1. Ling Kie King (BN-SUPP) ... 4,197
  • 2. Ting Tze Fui (DAP) ... (6,884)

2,687

N41 PAKAN

  • 1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP) ... 3,938
  • 2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP) ... 2,741

1,197

N42 MELUAN

  • 1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR) ... 2,973
  • 2. Wong ak Judat (BN-SPDP) ... (4,615)
  • 3. Labang ak Jamba (SNAP) ... 312

1,642

N43 NGEMAH

  • 1. Alexander Vincent (BN-PRS) ... (2,361)
  • 2. Yakup Khalid (Bebas) ... 276
  • 3. Adeh anak Denong (PCM) ... 1,366
  • 4. Michael anak Lias (SNAP) ... 577
  • 5. Aris anak Alap (PKR) ... 650

995

N44 MACHAN

  • 1. Kong Tat Kim (PCM) ... 696
  • 2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB) ... (3,685)
  • 3. George Chen Nguk Fa (PKR) ... 2,054
  • 4. Augustine anak Liom @ August Kiom (SNAP) ... 338

1,629

N45 BUKIT ASSEK

  • 1. Hii Tiong Huat (Bebas) ... 180
  • 2. Chieng Buong Toon (BN-SUPP) ... 4,700
  • 3. Wong Ho Leng (DAP) ... (13,527)

8,827

N46 DUDONG

  • 1. Yap Hoi Liong (DAP) ... (9,649)
  • 2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP) 9,332
  • 3. Apandi Abdul Rani (Bebas) ... 174

317

N47 BAWANG ASSAN

  • 1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP) ... 5,508
  • 2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP) ... (7,316)

1,808

N48 PELAWAN

  • 1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP) ... 6,927
  • 2. David Wong Kee Woan (DAP) ... (13,318)

6,391

N49 NANGKA

  • 1. Dr Annuar Rapa'ee (BN-PBB) ... (7,716)
  • 2. Norisham Mohamed Ali (PKR) ... 2,408

5,302

N50 DALAT

  • 1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB) ... (6,288)
  • 2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR) ... 1,298
  • 3. Salleh Mahali (Bebas) ... 257

4,990

N51 BALINGIAN

  • 1. Suriati Abdullah (PKR) ... 871
  • 2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB) ... 6,210
  • 3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas) 1,056

5,302

N52 TAMIN

  • 1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS) ... (4,998)
  • 2. Mengga anak Mikui (PKR) ... 3,766

1,292

N53 KAKUS

  • 1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM) ... 186
  • 2. Paul Anyie Raja (PKR) ... 2,764
  • 3. John Sikie anak Tayai (BN-PRS) ... 3,366
  • 4. Entali anak Empin (Bebas) ... 141

602

N54 PELAGUS

  • 1. Stanley Nyitar @ Unja anak Malang (BN-PRS) ... 2963
  • 2. Edward Sumbang anak Asun (PKR) ... 1,171
  • 3. George anak Lagong (Bebas) ... (5,740)

2,837

N55 KATIBAS

  • 1. Datuk Ambrose Blikau anak Enturan (BN-PBB) ... 3,326
  • 2. Toh Heng San (SNAP) ... 897
  • 3. Munan anak Laja (PKR) ... 1,070

2,256

N56 BALEH

  • 1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS) ... (5,242)
  • 2. Bendindang anak Manjah (PKR) ... 1,344

3,898

N57 BELAGA

  • 1. John Bampa @ Tusau (SNAP) ... 368
  • 2. Liwan Lagang (BN-PRS) ... (3,974)
  • 3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR) ... 1,046
  • 4. Michael Jok (Bebas) ... 94
  • 5. Matthew ak Munan (Bebas) ... 27
  • 6. Kenneth Adan Silek (Bebas) ... 330

2,928

N58 JEPAK

  • 1. Ramli anak Malaka (SNAP) ... 433
  • 2. Abdul Jalil Bujang (PKR) ... 2,342
  • 3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB) ... (5,470)
  • 4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas) ... 477
  • 5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas) ... 89

3,128

N59 KIDURONG

  • 1. Chiew Chiu Sing (DAP) ... (12,493)
  • 2. Henry Ling Kuong Meng (BN-SUPP) ... 5,563

6,430

N60 KEMENA

  • 1. Liam anak Rengga (Bebas) ... 197
  • 2. Bernard Binar Bayang anak Rading (PKR) ... 3,020
  • 3. Dr Stephen Rundi anak Utom (BN-PBB) ... (6,369)
  • 4. Ungun anak Bayang (SNAP) ... 285

3,349

N61 BEKENU

  • 1. Rosey Yunus (BN-SPDP) ... (4,946)
  • 2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM) ... 1,232
  • 3. Thony anak Badak (SNAP) ... 570
  • 4. Ishak Mahwi (PKR) ... 284

3,714

N62 LAMBIR

  • 1. Ripin Lamat (BN-PBB) ... (4,625)
  • 2. Zolhaidah Suboh (PKR) ... 3,104
  • 3. Johari Bujang (SNAP) ... 693

2,839

N63 PIASAU

  • 1. Ling Sie Kiong (DAP) ... (5,998)
  • 2. Tan Sri Dr George Chan Hong Nam (BN-SUPP) ... 4,408

1,590

N64 PUJUT

  • 1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP) ... 5,271
  • 2. Fong Pau Teck (DAP) ... (9,120)

3,849

N65 SENADIN

  • 1. Michael Teo Yu Keng (PKR) ... 7,276
  • 2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP) ... (7,334)

58

N66 MARUDI

  • 1. Sylvester Entri anak Muran (BN-SPDP) ... (4,578)
  • 2. Michael Ding Tuah (Bebas) ... 122
  • 3. Gerang anak Dagom (PKR) ... 1,376
  • 4. Edwin Dundang anak Bugak (SNAP) ... 281

3,202

N67 TELANG USAN

  • 1. Harrison Ngau Laing (PKR) ... 2,752
  • 2. Kebing Wan (SNAP) ... 705
  • 3. Jok Ding (Bebas) ... 623
  • 4. Dennis Ngau (BN-PBB) ... (3,597)

845

N68 BUKIT KOTA

  • 1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB) ... (6,835)
  • 2. Leong Kwang Yew (DAP) ... 1,774
  • 3. Usop Jidin (Bebas) ... 398
  • 4. Ladis Pandin (Bebas) ... 353

5,061

N69 BATU DANAU

  • 1. Palu @ Paulus anak Gumbang (BN-SPDP) ... (3,667)
  • 2. Dr Lau Liak Koi (PKR) ... 1,348
  • 3. Lawrence Cosmas Sunang anak Simpang (SNAP) ... 140

2,319

N70 BA'KELALAN

  • 1. Baru Bian (PKR) ... (2,505)
  • 2. Willie Liau (BN-SPDP) ... 2,032

473

N71 BUKIT SARI

  • 1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB) ... (6,018)
  • 2. Japar bin Suyut (PKR) ... 945

5,063